Αναμνήσεις Μπασιάκου

Αποσπάσματα από το βιβλίο του

Αριστείδη Ευαγγέλου Μπασιάκου:

αναμνήσεις

Συνταξιούχου Δικηγόρου
Τέως Βουλευτού – Υπουργού

Κεφάλαιον 2ον
Εκλογαί 1933

περιστατικό στον Άγιο Θωμά

Όταν έφθασα εις τη Λιάτανη (σημερινός Άγιος Θωμάς) οι φιλελεύθεροι υποψήφιοι, εις μεν το πρώτον αυτοκίνητό των πλην των ιδίων είχε επιβιβασθεί και ο Βασίλειος Κυρέλλος ο οποίος είχε εξασφαλίσει με μίαν επιστολήν του Ελευθερίου Βενιζέλου υποψηφιότητα για τας εκλογάς της γερουσίας, εις δε το δεύτερο αυτοκίνητο επέβαιναν ο Ντίνος Πανούσης κομματικός παράγων από την Ασωπίαν και άλλοι τρεις συνοδοί του.
Μετά την ομιλίαν των ανεχώρησε το αυτοκίνητον των υποψηφίων φιλελευθέρων προς το χωρίον Κλειδί.
Εκείνην όμως την στιγμήν ένας Καββάς πελάτης και κουμπάρος μου έρριξε εναντίον του φεύγοντος αυτοκινήτου δυο πυροβολισμούς με το πιστόλι του.
Ο Ντίνος Πανούσης τολμηρός όπως πάντοτε και γενναίος αντεπυροβόλησε τον Καββά με τρεις πυροβολισμούς χωρίς όμως να τραυματισθεί κανείς.
Το βράδυ όταν επέστρεψαν στη Θήβα οι φιλελεύθεροι υποψήφιοι και ζητούσαν οι φίλοι του πληροφορίες εκ της περιοδείας των, τότε ο Βασίλειος Κυρέλλος με χαιρεκακίαν που με δυσκολία προσπαθούσε να αποκρύψη απαντούσε:
η υποδοχή ήταν πολύ καλή, ύστερα όμως από τους πυροβολισμούς εναντίον μας είχαμε δύο δυσάρεστες αναθυμιάσεις την μίαν ηχηράν και την άλλην βρωμεράν., εννοώντας δηλαδή οποίον αποτέλεσμα είχαν οι πυροβολισμοί εις το εντερικόν σωλήνα του…Σπηλιώτη.

περιστατικό στο Κλειδί

Εύθυμον όμως ήταν και το πάθημα του Σταύρου Παυλογιαννόπουλου.(1932)
Πήγαν με τον Αχιλλέα Λάμπρου προεκλογική περιοδεία εις το χωριό Κλειντέτι(σημερινό Κλειδί).
Το μαγαζί του Ρουστέμη είχε γεμίσει από χωριάτες που ήθελαν από περιέργεια να ιδούν τον νέον πολιτευόμενον Αχιλλέα Λάμπρου, ο οποίος δεν είχε εμφανισθεί ποτέ εις την πόλη των Θηβών.
Εγνώριζαν όμως τον Σταύρο.
Μίλησε πρώτος ο Αχιλλεύς κι όταν ήλθε η σειρά του Σταύρου ωρυόμενος αυτός εφώναξεν:
Και ήρθεν ο καιρός αγαπητοί μου φίλοι να καταρρεύση το σαθρόν αυτό οικοδόμημα (εννοών τους επισήμως χρισθέντας Βενιζελικούς υποψηφίους).
Πριν όμως τελειώσει την φράσιν του κάποιος κακός δαίμων επενέβη και υπό το βάρος των χωρικών όλον το πάτωμα κατέρρευσε εις το υπόγειον. Υποψήφιοι, ακροταί, τραπέζια και καρέκλες απετέλεσαν ένα θλιβερό θέαμα. Ο δε δυστυχής Ρουστέμης αγριεμένος απειλούσε τον Σταύρο:
-Θα μου πληρώσεις αποζημείωσιν κύριε Σταύρο αφού μου γκρέμισες το μαγαζί….
Ο αφελής καταστηματάρχης δεν είχε καταλάβει ότι το πάτωμα έπεσε, όχι από την φράσιν του Σταύρου, αλλά από το βάρος των ακροατών χωρικών.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License