Ένας Λόχος Γερμανοτσολιάδες στη Λιάτανη

Απόσπασμα από το βιβλίο Το Χρονικό ενός Αγωνιστή | Δημήτρης Γεωργ. Βλάχος - ΓΡΙΒΑΣ | Αχαρνές 1996

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗ

ΕΝΑΣ ΛΟΧΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΛΙΑΤΑΝΗ

7.2.1944

Είχαμε πληροφορίες ότι! θα φτάσουν ισχυρές δυνάμεις από Κακοσάλεσι, από Λιατάνη και από Χασια. Εμείς όμως είχαμε στήσει! καρτέρι κάπου αλλού σε ένα στενό για να τους κλείσουμε εκεί πέρα με όλο το τάγμα και με τα εφεδρικά των γύρω χωριών.

Επειδή η πληροφορία ήταν ψευδής εμείς μείναμε εκεί πέρα γιατί ήταν μόνο ένας λόχος από το μέρος της Λιάτανης. Όταν αυτοί μπήκαν στην Λιάτανη και δεν είδαν κανέναν εκεί ρώτησαν που είναι αυτοί οι ξυπόλητοι; Που πήγαν και χάθηκαν; Εννοείται για μας. Ο λόχος του Αποστόλη παίρνει την εντολή να πάει στο Χλεμποτσάρι και να πιάσει το σχολείο και όταν μπουν οι Γερμανοτσολιάδες να τους κόψει όλους. Έρχονται σύνδεσμοι΄ και μας λένε που βρίσκονται και όλες τις κινήσεις τους. Όταν λοιπόν μάθαμε ότι μπήκαν στην Λιάτανη τρέχουμε στα αλώνια της Λιάτανης και βάλαμε ένα σκοπό. Όταν λοιπόν τους είδε ο σκοπός φώναξε Αλτ, τι είσαστε εσείς; Αυτοί απάντησαν και στην συνέχεια τον ρώτησαν εσύ ποιός είσαι; Και αυτό απαντά εγώ είμαι αντάρτης του ΕΛΑΣ και τους ρίχνει δύο μπαταριές και μας φωνάζει στα όπλα. Εμείς αρχίσαμε την επίθεση και αυτοί βλέποντας τον λόχο μας καμιά ενενήνταριά να τους έχουμε κάνει επάνω τότε τα έχασαν και άρχισαν να τρέχουν προς το ρέμα για να βγουν απέναντι. Εκεί απέναντι όμως ήταν ο Στέφας ο Μαλιάτσης με τους άντρες του και τους άρχισε με τα πολυβόλα και τους θέρισε.

Είχε βρέξει πολύ και είχε κάνει μια λασπουριά που πηγαίνοντας βλέπαμε στο δρόμο κολλημένα τσαρούχια ένα εδώ ένα παραπέρα είχανε αφήσει ακόμη και τα τσαρούχια τους από τον φόβο τους για να γλυτώσουνε. 'Ενας Γερμανός αξιωματικός είχε πάρει. έναν δικό μας και τον κρατούσε στο ποτάμι σε μια γέφυρα προφυλαγμένος από το τσιμέντο.
Ο δικός μας του είπε μη με σκοτώνεις και εγώ θα σε γλυτώσω.
Τότε τρέχει ο Γιώργος Καμπόλης Μπαράκος και του φωνάζει του Γερμανού. ΡΟΥΝΤΑ ΠΙΣΤΟΛΑ ΝΥΞ ΚΑΠΟΥΤ… εκείνος βάζει το πιστόλι στο κρόταφο του και σκοτώνεται, πέφτει. το σώμα του στο ποτάμι και το πήρε ο ποταμός.
Όσοι Γ ερμανοτσολι.άδες γλύτωσαν πήγαν στο Σχηματάρι ξυπόλυτοι χωρίς γυοιλιους, χωρίς όπλα και μόλις τους είδαν οι. Γερμανοί τους πλάκωσαν στο ξύλο.
Οι Γερμανοτσολιάδες όταν πήγαν στο Χλεμποτσάρι πήραν από τους κατοίκους διάφορα πράγµατα ακόμα και… λίρες κάνοντας πλιάτσικο.
Το έμαθε βέβαια το αρχηγείο και μαζεύοντας τα σακίδια τους και τους γυοιλιους είδανε τι περιείχαν μέσα και τα πήγαν στο χωριό καλώντας δε όλους τους κατοίκους έδωσε διαταγή να παραδώσουνε τα κλοπιμαία στους δικαιούχους αυτά έκαναν οι δαιμονισμένοι συνεργάτες των Γερμανών Τσολιάδες λεγόμενοι Γ ερμανοτσολιάδες.
Ο καπετάνιος του τάγματος Θεοχάρης φώναξε εμένα και τον Υψηλάντη (Γεώργιος Παγώνης από Κριεκούκι) και μας ανέθεσε να προφυλάξουμε το βιός
των κατοίκων από τους Ιταλούς και. Γερμανούς γιατί αυτοί έκαναν πλιάτσικο και τα έπαιρναν όλα δηλαδή στάρια, κριθάρια και όλη την παραγωγή.
Από τα χωριά αυτά του Ευβοϊκού εγώ πήρα την περιοχή από Βαθύ Γεραλή, Ωρωπό, Συκάμινο, Μαρκόπουλο, Κάλαμο, Βαρνάβα και Καπανδρίτι, ενώ ο Υψηλάντης πήρε την περιοχή από Νέα Μάκρη, Ραφήνα, Μαραθώνα και Γραμματικό. Εδώ θα σας διηγηθώ πως ο Υψηλάντης κατάφερε και πήρε από τέσσερις Γερμανούς αξιωματικούς τον οπλισμό τους και τα ρούχα τους. Είχε πάρει την πληροφορία ότι μια κούρσα με αξιωματικούς πήγαινε και έκανε επιθεώρηση στη ΛίμΝη του Μαραθώνα. Μια μέρα λοιπόν τους έστησε καρτέρι σε μια στροφή του δρόμου και εκεί τους σταμάτησε με τα παλικάρια του.
Ο Υψηλάντης στην εμφάνιση ήταν πολύ τρομερός, φανταστείτε τον με µεγάλη γενειάδα με μια μεγάλη κάπα και με ένα μεγάλο καουμπόϊκο καπέλο που όταν τον είδε ο οδηγός της κούρσας κόντευε να πάθει συγκοπή, τους φώναξε (ΡΟΥΝΤΑ ΠΙΣΤΟΛΑ ΝΥΞ ΚΑΠΟΥΤ).
Ηταν τέσσερις αξιωματικοί γερμανοί και. ο οδηγός τους. Τους κατέβασε κάτω τους πήρε τα όπλα, τους έγδυσε, τους πήρε τα ρούχα και μετά τους άφησε να φύγουν γυμνοί και. ξυπόλητοι. Το τι. έγινε στο τάγμα δεν περιγράφεται.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License